Här är vårens alla föreläsningar

Terminen börjar lida mot sitt slut och vi har nu äntligen glädjen av att kunna presentera vårens föreläsningar. Hoppas att ni tycker de känns intressanta!

22/1 Bli yngre med tiden –  Birger Öhman – författare, företagsekonom, försäljningschef och VD.

Jag trodde länge att livet var som ett lotteri och att vår hälsa bestämdes av vårt DNA. En omfattande forskning visar dock att vi i hög grad själva kan bestämmer över vår hälsa och vår livstid.

Du kan också bli yngre tiden och få ny energi och bättre hälsa!

 5/2 Föreläsning med Anhörigkonsulent – Marie Winbo, Riikka Norrbacka Landsberg

Vi kommer att informeras om vilket stöd som man kan få avanhörigkonsulenter. Medverkar gör också Emmy Nehlin, hälsopedagog på Hälsofrämjandeenheten som kommer berätta om vad hon erbjuder för hjälp och stöd i sin roll som hälsopedagog. Emmy berättar även mer övergripande om Träffpunkternas verksamhet.

19/2 Munhälsa  – Amanda Bergström, Bitr. Klinikchef Folktandvården

Vi åldras även i munnen och tändernas emalj blir skörare och det finns en ökad risk att tänderna spricker. Tandhalsar kan ila och ställa till problem och det är inte ovanligt att läkemedel påverkar munhälsan. Här ska vi få veta vad vi kan göra för att åldras så bra som möjligt även i munnen.

5/3 1,6 miljoners klubben – Alexandra Charles – entreprenör, PR-konsult och opinionsbildare för kvinnors hälsa.

Sedan 1998 har Alexandra och 1,6 miljoners klubben arbetat med att förbättra jämställdheten i vården och i samhället. Genom folkbildning och opinionsbildning uppmärksammar de och informerar om vikten av ökad medicinsk kunskap för att ge en rättvis vård.

19/3 Varför ökar den psykiska ohälsan – David Eberhard – psykiater, författare, krönikör, föreläsare och debattör.

Många äldre upplever att de har ett gott psykiskt mående men trots detta så finns det väldigt stort uttag av antidepressiva och lugnande läkemedel. Varför mår man sämre och hur går det att påverka?

2/4 Huden – kroppens största organ – Jacob Vikström – docent, dermatologi, Karolinska Institutet, senior forskare.

Huden genomgår stora förändringar genom livet, varför är det så? Sår läker långsammare, ibland inte alls. Vi får bl.a. fläckar och blir torra och hur vet man vad man bör vara uppmärksam på?

14/5 Glaukom – Gauti Johannesson – ögonläkare och forskare, chefläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus.

Glaukom är en vanlig sjukdom som framför allt drabbar äldre personer, diagnosen är sällsynt hos personer som är under 50 år. Vid glaukom är trycket i ögat för högt. Sjukdomen har vanligtvis ett smygande förlopp, så du kan ofta ändå behålla en ganska god syn i många år.

21/5 Reseskaparna 

Välkommen till en inspirerande föreläsning om resor som kombinerar trygghet, kvalitet och omtanke. Reseskaparna, med sin mångåriga erfarenhet av att arrangera resor för nyfikna seniorer, delar med sig av sina bästa tips och berättelser från noggrant utvalda resmål. Här får du möjlighet att upptäcka resandets glädje, även när energin inte är densamma som förr. Vi lämnar tillfälle för frågor och samtalar om hur det är att resa när man är äldre.

Mer information