Tel: 08 - 661 48 59

Yoga

Yoga har utvecklats under flera tusen år i Indien som en möjlighet till personlig utveckling och många olika yogastilar har utvecklats baserade på de ursprungliga principerna. Det finns en stor mängd övningar och metoder för att hjälpa människor att hitta sinnesro och ett inre lugn. Yogatraditionen har vuxit fram som ett svar på människors sökande efter mening och längtan att känna sig tillfreds i sina liv. I väst används yoga framförallt för välbefinnande och som behandling. Inom traditionen anses yoga ha medicinska effekter så länge de ursprungliga principerna följs. Mycket forskning pågår om yogans medicinska effekter och det som hitintills visat sig verksamt är fysiska ställningar och rörelser, meditation och andningsövningar, oavsett vilken traditionell yogastil som använts.

YOGA MINDFULNESS 

Mindfulness är en del av yoga och är ett tillstånd då vi är helt och fullt närvarande i nuet. Genom undervisningen i yoga-mindfulness får du lära dig hur du kan minska oroliga tankar och turbulensen i sinnet. När du övar regelbundet kan du hitta till ett djupare och mer varaktigt lugn inom dig som ger ökad inre trygghet, kreativitet och glädje. Inom yoga-traditionen ses kropp och själ som en odelbar helhet. Yogans metoder är uppbyggda för att förbättra vår totala hälsa. Genom att öva kan du utveckla ditt fysiska, psykiska och själsliga välmående och lägga en grund för dina existentiella behov.

Instruktör: Astrid Grensman, yoga-mindfulnesslärare, leg. läkare och medicine doktor med en avhandling om Yoga och utmattningssyndrom. Avhandlingen finns i sjukvårdsföreningens bibliotek. Certifierad yoga-mindfulnesslärare, utbildad på Growth Health & Care AB i Stockholm av Bikash Acharya.

Praktiska råd inför kursen

Yogamatta: Mattor finns men ta med en stor handduk, en lång pläd eller ett lakan att lägga på mattan så att det täcker hela, 75 x 200 cm. Det blir lättare att göra vissa övningar och mer hygieniskt.

Kläder: Ta gärna med dig mjuka, bekväma kläder så att du kan röra dig fritt under passet. Är du frusen kan du ta med en extra tröja eller sjal att använda under avslappningen.

Mat och dryck: Bäst är att låta det gå  3- 4 timmar efter en större måltid innan du gör yoga.
Ett lätt mellanmål kan du äta fram till 1,5 timme före passet. Om du är mycket hungrig eller
har problem med ditt blodsocker går det bra att ta en frukt eller drickyoghurt senast 20 minuter innan vi börjar. Vi dricker inte under passet.

Sjukdomar och skador: Du behöver informera mig vid första tillfället så vi kan se vilka övningar som fungerar för dig och hur vi kan anpassa efter dina behov.

Kom gärna 15 min före så du hinner varva ner innan passet.

Meddela förhinder: Spar in mitt mobilnummer och sänd ett sms om du blir försenad eller får förhinder: 0733-59 17 62

Instruktör:  Astrid Grensman

Torsdagar kl 18.00 90 min. Begränsat antal med distans.

Startdatum: torsdag kl. 18.00  1/9

Antal tillfällen:12 ggr

kostnad: 1200:-

    Anmälan till distriktssköterskorna.

    Anmälan görs till epost: exp@osjf.se (eller ring distriktssköterskorna: 08-661 48 59)